Matcha - zázračný práškový čaj z Číny
Hana Kosslerová
Matcha je japonský čaj rozemletý na jemný prášek, vytvořený ze speciálního zeleného čaje. Patří mezi nejstarší odrůdy japonských zelených čajů, které se již více než 800 let používají při zenových buddhistických ceremoniích. V posledních letech ale zažívá svůj vzestup i u nás díky bohaté zásobě aminokyselin a antioxidantů.
Původem pochází ze starověké Číny, avšak za jeho rozvoj můžeme poděkovat Japonsku. Matcha je známá už od 7. století, kdy se používala se jako elixír na hojení ran, otoky hlavy a posílení těla. Právě díky léčivým účinkům je Matcha proslavena a vydá za devět klasických zelených čajů. Je bohatá na aminokyseliny a antioxidanty a to díky jejímu zpracování.
Legenda o čaji Matcha
Japonský mistr Eiseie nalezl semínka čaje Matcha a donesl jej do své země - bylo to za vlády dynastie Tang. Tam byly čajové lístky předány buddhistickým mnichům, kteří zpracovali Matchu na prášek. Po zalití se opět objevily léčivé účinky a matcha se tak rozšířila až na císařský dvůr. V 16. století k japonským samurajům a o 400 let později patřila Matcha mezi nejoblíbenější čaje vyšší vrstvy.
Jak správně připravit čaj Matcha?
Před samotnou sklizní se při prvních dubnových dnech keře zastiňují na 20 dní a poté se začátkem května sklidí již hotový plod. Díky tomu má Matcha tak krásnou zelenou barvu. Poté se suší a drtí na kamenných mlýnech ze žuly na prášek. Je to velmi stará příprava a patří mezi ty nejlepší.
Pro přípravu matchy budete potřebovat
- Chasen - Je to speciální čajová metlička, vyrobená z bambusu. Tato metlička má speciální tvar, který umožní matchu správně vyšlehat.
- Stojánek na chasen - Zaručí správnou údržbu chasenu.
- Chaschaku – Je to tradiční bambusová miska. U přípravy tohoto čaje je zvláštností právě tento chaschak, což je originální nádoba.
- Voda - Na přípravu je potřeba vhodná volba vody. Je lepší mít měkčí vodu,třeba kojeneckou nebo alespoň přefiltrovanou. Vodu ohřejeme v nerezovém kastrolu a dosáhneme teploty vody cca 80°C. To můžeme odměřit teploměrem na zavařování .
Pak už jen potřebujeme samotnou matchu a čajové sítko. Sítko by mělo být z nerezu, ale když takové nemáme můžeme použít i umělohmotné. Koupíme ho ve všech domácích potřebách.
Tajemství úspěchu je šlehání
Do chaschaku si přes čajové sítko prosejeme matchu (1g – 100 ml), zalijeme teplou vodou a pohybem zápěstí vyšleháváme. Chasen je potřeba držet tak, aby se čajový prášek ušlehával od spod misky do pěny. Nezdá se to těžké, avšak pro začínající teatendery, to obtížné být může.
Není zapotřebí šlehat dlouho. Vznikne vám z této směsi nádherná zelená kaše, kterou každý host ochutná. Při zenových ceremoniích se dělí mniši pouze o jediný chaschak a podávají si jej dokola. Přidáním pár kostek ledu se vám z tohoto zázračného čaje stane chutný ledový čaj. Perfektní pro letní období.
Matcha v gastronomii
Matcha je oblíbená pro její nasládlou chuť a již zmíněné léčivé účinky. Z Matchy lze dělat zmrzliny, pudingy, jogurty, Tiramisu, sušenky a mnoho dalších.