Fiktivní firmy na naší škole


Fiktivní firma pracuje jako skutečná firma (výrobní, obchodní, případně i dopravní). Využívá podklady z hospodářské praxe a řídí se platnými právními předpisy.

Ve firmě probíhají všechny základní činnosti:
-     nákup, prodej, reklama
-     písemný i telefonický hospodářský styk
-     fakturace a účtování
-     činnosti podnikového sekretariátu, apod
Jediný (i když podstatný rozdíl) rozdíl ve srovnání se skutečnou firmou je v tom, že ve fiktivní firmě nedochází ke skutečnému pohybu peněz a zboží.
Fiktivní firma pracuje s originálními podklady z praxe, s fiktivním zbožím a fiktivními penězi. K tomu účelu slouží jednak oběh dokladů uvnitř firmy, jednak vztahy s dalšími firmami nejen u nás, ale i v zahraničí.
 

 

Činnosti fiktivních firem jako odborný předmět studijních oborů.

 

V letošním školním roce se kromě studentů čtvrtého ročníku studijního oboru obchodně podnikatelská činnost a prvního a druhého ročníku nástavbového oboru také zapojili do celonárodní sítě obchodování fiktivních firem studenti třetího ročníku studijního oboru Gastronomie.

Studenti pod vedením odborného učitele zvládli ve velmi krátké době obnovit činnost 4 fiktivních firem, které úspěšně pracovali již v loňském roce a velmi dobře reprezentovali své firmy i naší školu na regionálních veletrzích jak v Hradci Králové, tak i v Brně

V letošním roce založili žáci další 4 firmy, a to Lower Linen s.r.o., Parfemy Casanova s.r.o., Gastro Show s.r.o., Fresh catering s.r.o. Celkem tedy na naší škole pracuje 8 fiktivních firem.

Studenti Gastronomie pracují ve fiktivních firmách, které odpovídají jejich zaměření, souvisí nejen s odbornými předměty, ale i s odborným výcvikem. 

FF Gastro Show s.r.o. se zabývá nabídkou gastronomických kurzů a FF Fresh catering nabízí pořádání gastronomických akcí – oslavy, svatby, firemní akce apod.

Cílem všech je úspěšně podnikat, účastnit se regionálních veletrhů v Hradci Králové, Praze a v Náchodě a mezinárodního veletrhu v Praze, kterého se zúčastní studenti Gastronomie. Loňského roku, při první účasti na mezinárodním veletrhu, jsme byli v Praze velmi úspěšní. Z 136 fiktivních firem, z toho 57 zahraničních z 10 evropských zemí , jsme obsadili 30. místo.

 
Autopůjčovna bez hranic s.r.o.
Naši činnost jsme zahájili 27. září 2011. Naše firma se zabývá půjčováním všech druhů motorových vozidel. Zákazníci si mohou vybrat ze širokého sortimentu za přijatelné ceny.
Ředitel:           Kristýna Kališová
Třída:              N1
Adresa:           SOŠ a SOU Polička, Čs. armády 485, Polička                            
Kontakt:          autopujcovnabezhranic@seznam.cz
 
Fotoreport s.r.o.
Jsme fiktivní firma, která vznikla 16. září 2011. Nabízíme svatební, portrétní, dokumentární, reklamní a další fotografické služby.
Ředitel:           Johana Henslová
Třída:             N1
Adresa:           SOŠ a SOU Polička, Čs. armády 485, Polička                            
Kontakt:         FFFotoreport@seznam.cz
 

 

Zřizovatelem školy je

Zřizovatelem školy je Pardubický kraj

Novinky ze školství

Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství
Jsme členy IES

IES - International Education Society London