Crème brûlée-netradiční cukrářský výrobek

 Crème brûlée- chutná skvěle

 

Lenka Štěpánková

Crème brûlée  - zákusek pocházející z Francie, se v cukrářské výrobě vyskytuje jen velmi ojediněle. Je pro něj typická krusta z karamelu, kterou cukrář vytváří pomocí falmbovací pistole. První zmínka je v Massialotově knize receptů z roku 1691. Francouzský název výrobku byl později převzat do angličtiny jako Creme Brulee.

Přípravu zvládnete i doma. Bude ale potřeba pistole

Příprava tohoto dezertu je velmi jednoduchá. Crème brûlée je dezert skládající se z pudingu a karamelové krusty na povrchu. Ta je tvořena rozžhavením třtinového cukru flambovací pistolí. Nejčastěji bývá dochucen vanilkou, ale může být ochucen i např. čokoládou, likéry nebo různými druhy ovoce. Obvykle je servírován studený v různě tvarovaných ohnivzdorných miskách.    

Karamelové krusty docílíte s trochou třtinového cukru a flambovací pistole. Bývá k dostání v prodejnách domácích potřeb a dá se pořídit okolo 500 Kč. Bez té se neobejdete - kromě karamelu je ideální i na úpravu zeleniny, ovoce, nebo masa.

 

Co budeme potřebovat k přípravě 6 porcí

  • 5x Žloutek
  • 3 dcl mléko
  • 1x vanilkový lusk
  • 600 ml smetana ke šlehání
  • sůl
  • cukr moučka – dle chuti

A jde se na to

  • Cukr moučku rozdělíme na dvě poloviny.
  • Jednu polovinu cukru rozpustíme v hrnci  na karamel.
 
  • Do hotového karamelu  pomalu přiléváme mléko a stále mícháme
  • V hrnci svaříme smetanu, sůl, dřeň vyjmutou z vanilkového lusku a vanilkový lusk
  • Takto svařenou hmotu přidáme ke karamelovému mléku.
  • Druhou polovinu moučkového cukru se žloutky utřeme do pěny a zalijeme směsí horkého mléka. Směs musíme přesít, aby ze směsi zmizela zrníčka z vanilky
  • Horkou směs nalijeme do žáruvzdorných keramických misek.
  • Pečeme 18 minut na 120°C.
  • Po upečení vrch dezertu posypeme třtinovým cukrem a flambovací pistolí vytvoříme karamelovou krustu, která vznikne rozžhavením cukru na karamel.Flambování přichází na řadu jen pár minut před samotným podáváním, jinak by se vám krusta rozmočila, a vytoužené poklepávání lžičkou a křupnutí by se nekonalo.
  • Ozdobíme čerstvým ovocem a vanilkovým luskem a můžeme servírovat.
 
 
 
 

 


 

 

 

 

Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Ochrana proti spamovym robtum. Opište prosím text z obrázku:
Obrázková CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

 

Zřizovatelem školy je

Zřizovatelem školy je Pardubický kraj

Novinky ze školství

Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství
Jsme členy IES

IES - International Education Society London