Návštěva partnerské školy v Rakousku

Ve dnech 8. a 9. dubna 2015 navštívili zástupci učitelů teoretické výuky i odborného výcviku naší školy partnerskou školu ve Zwettlu, který se nachází ve Waldviertel v Dolním Rakousku.  Po přivítání následovala prohlídka školy, rozhovory s učiteli a se studenty. Program byl sestaven tak, abychom poznali Waldviertel – místní život lidí, místní památky a speciality.  

A co se vybaví vám, řekne-li se Waldviertel? Je to nejsevernější oblast Rakouska s vůní bylinek, čajů a koření.  Ve firmě Sonnentor pana Johannese Gutmanna to vonělo mátou, lipovým květem, měsíčkem a dalšími bylinami. Dále jsou to pole vlčích máků – bydleli jsme v hotelu, kde vše vypadalo jako vlčí máky a kde se vaří a pečou makové speciality.  Je to kraj vína - měli  jsme možnost prohlédnout si dům vinaře s hospodářstvím a vinnými sklepy. Poté jsme také víno ochutnali. Zjistili jsme, že městečko Zwettl (Světlá)má slovanský původ, bohatou historii a dobré pivo. Klášter Zwettl - to jsou křížová chodba, kapitulní sál, knihovna a kostel dodnes obydlený mnichy. Waldviertel je také oblast známá velkým množstvím obranných hradů, které měly odrážet útoky nepřátelských vojsk. Waldviertel se vyplatí navštívit!

Co však bylo pro naši školu nejdůležitější? Domluvili jsme výměnné pobyty pro naše studenty a pedagogy, navázali spolupráci v oblasti fiktivních firem. A na co se můžeme těšit?  Obchodování studentů naší školy může začít na mezinárodní úrovni a příští měsíc nás pedagogové z partnerské školy zvou na první společný výlet. Už se všichni těšíme!

 

Zřizovatelem školy je

Zřizovatelem školy je Pardubický kraj

Novinky ze školství

Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství
Jsme členy IES

IES - International Education Society London