Škola v Poličce ukázala veřejnosti zákulisí gastronomie

Polička, 15. 1. 2016 - Jak se dělají jitrnice, umělecky ztvárněné dorty moderní koktejly, či jak založit firmu? To si mohli návštěvníci prohlédnout na Střední škole a odborném učilišti Polička, kde se konal tradiční den otevřených dveří.

Stejně jako v minulosti byl i tentokrát největší zájem o učebny odborného výcviku, kde se návštěvníci mohli setkat s řadou zajímavého vybavení. U řezníků si mohli prohlédnout místnost, kde se bourá maso, stroj na výrobu klobás či udírnu, cukráři měli připravenou prezentaci carvingu (vyřezávání z ovoce a zeleniny), maturitní obory zastupovali fiktivní podnikatelé. Připravený byl i výklad teatendera - specialisty na podávání čaje. Škola disponuje také vlastním řeznictvím a cukrárnou, které jsou otevřené veřejnosti.

 “V naší škole věříme, že nelze dosáhnout kvalitního odborného vzdělání bez kvalitního zázemí. Proto bylo špičkové vybavení a odbornost učitelů vždy naši prioritou,” říká ředitel školy Boris Preissler u školního řeznictví, před kterým bývají pravidelně fronty každou středu, kdy řezníci doplňují zásoby.

Důraz na praxi i řada úspěchů

Hned vedle řeznictví škola provozuje také vlastní cukrárnu, do které dodávají výrobky studenti cukrářství a pekařství. Jejich výtvory se pravidelně umisťují v odborných soutěžích na nejvyšších místech. Úspěšní jsou také studenti maturitních oborů hotelnictví a gastronomie, kteří vyrážejí na mezinárodní veletrhy fiktivních firem.

Místo klasické školní jídelny návštěvníci mohli zavítat do plně vybavené restaurace, ve které vaří a návštěvníky obsluhují samotní studenti. “V jídelně vystavujeme naše nejváženější ocenění,” doplňuje ředitel u vitríny s několika desítkami pohárů.

Další řadu diplomů a certifikáty má škola pověšené na chodbě. “Už máme vytapetovaných několik stěn a diplomy neustále přibývají. Nikdy jsem si nemyslel, že budu v práci používat kladivo a hřebíky,” směje se Preissler, když přemýšlí, kde vyvěsí další získané diplomy.

Starý “Zouvák” je minulostí

“Lidé si nás často spojují se zemědělským učilištěm, ale ty časy jsou dávno pryč. Naši studenti jezdí na mezinárodní soutěže a škola získala prestižní Zlatou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové od Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Po zemědělcích nám zbyl jen traktor. Alespoň můžeme v zimě odklízet sníh,” doplňuje zástupce ředitele Jaroslav Švihel.

Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička nabízí maturitní i učební obory v oblasti gastronomie a hotelnictví. Každoročně přijme asi 120 studentů z Poličky a širokého okolí. Součástí školy je také domov mládeže, poskytující oblíbené letní turistické ubytování, a speciální areál pro řezníky,  cukráře, kuchaře i studenty gastronomie a cestovního ruchu.

 

Zřizovatelem školy je

Zřizovatelem školy je Pardubický kraj

Novinky ze školství

Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství
Jsme členy IES

IES - International Education Society London