Základní informace k závěrečným zkouškám

Na základě zákona č.561/2004 Sb. ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školského zákona), vyhlášky 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání na konzervatoři, vyhlášky 672/2004 Sb., kterou se mění vyhláška 442/1991 Sb., o ukončování studia ve středních školách a učilištích, ve znění pozdějších předpisů a vyhlášky č. 47/2005 o ukončování vzdělávání ve středních školách závěrečnou zkouškou a o ukončování vzdělávání v konzervatoři absolutoriem stanovuji postup při ukončování studia žáků:

Ukončování studia závěrečnou zkouškou:
Ve vzdělávacích programech v oborech vzdělání vedoucích k dosažení středního vzdělání s výučním listem se studium ukončuje závěrečnou zkouškou. Dokladem o dosažení středního vzdělání s výučním listem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list. Vysvědčení o závěrečné zkoušce je opatřeno doložkou o získání příslušného stupně vzdělání.

Možnost konání závěrečných zkoušek: 
Podmínkou pro vykonání závěrečné zkoušky je úspěšné ukončení posledního ročníku středního vzdělávání. V případě nesplnění této podmínky z důvodu neuzavření klasifikace, onemocnění apod., nemůže žák konat ZZ v termínech daných právními předpisy. Závěrečnou zkoušku skládá v náhradním termínu stanoveném zkušební komisí, a to v září, v prosinci eventuálně v červnu příštího školního roku.
Žáci, kteří nekonali závěrečnou zkoušku v červnu z důvodů neukončení posledního ročníku vzdělávání a kteří ukončí poslední ročník vzdělávání do 31. srpna příslušného školního roku (ve výjimečných případech do konce září), konají závěrečnou zkoušku v měsíci září následujícího školního roku v termínu stanoveném zkušební komisí. Žák přestává být žákem školy 30. června roku, v němž měl vzdělání řádně ukončit.
Termíny opravných zkoušek stanovuje ředitel školy a zveřejní je nejméně 2 měsíce před konáním zkoušek. Uchazeč oznámí řediteli školy písemně, ve kterém termínu chce opravnou nebo náhradní zkoušku konat. Toto oznámení musí být podáno minimálně 1 měsíc před konáním zkoušky.
Pokud se žák ke zkoušce nedostavil bez řádné omluvy předsedovi komise (do 3 dnů), nebo jeho omluva nebyla uznána, nebo byl ze zkoušky vyloučen, posuzuje se, jako by zkoušku vykonal neúspěšně. Nevykonal-li žák závěrečnou zkoušku v řádném termínu, přestává být žákem školy 30. června roku, v němž měl vzdělání řádně ukončit. Závěrečnou zkoušku lze konat nejpozději 5 let od úspěšného ukončení posledního ročníku vzdělávání. 
Každý, kdo konal závěrečnou zkoušku před zkušební komisí, může písemně požádat krajský úřad do 8 dnů ode dne, kdy mu byl oznámen výsledek zkoušky, o přezkoumání průběhu a výsledku této zkoušky.

 

Zřizovatelem školy je

Zřizovatelem školy je Pardubický kraj

Novinky ze školství

Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství
Jsme členy IES

IES - International Education Society London