Kritéria pro učební obory

Učební obory Cukrář, Kuchař-číšník, Řezník-uzenář, Pekař

Termíny podání přihlášky na studium: do 15. 3. 2016

Termín prvního kola přijímacího řízení: 22. 4. 2016

Kritéria přijímacího řízení do 1. ročníku školního roku 2016/2017 na Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště, Polička pro učební obory byla ředitelem školy stanovena takto:

(1) V rámci přijímacího řízení pro školní rok 2016/2017 budou všichni uchazeči o přijetí ke studiu učebních oborů na SOŠ a SOU Polička přijímáni bez přijímací zkoušky.
(2) O pořadí uchazečů rozhoduje bodový zisk, jehož celková hodnota je dána součtem bodů za:

  1. Studijní výsledky za obě pololetí předposledního roku školní docházky a za první pololetí posledního ročníku školní docházky ZŠ se převedou na stupnici, kde každému klasifikačnímu průměru je přidělen určitý počet bodů na základě lineární závislosti počtu bodů na dosaženém průměru s krokem 0,01 klasifikačního průměru. průměr 1,00...100 bodů až 4,00...10 bodů. Maximální možný počet bodů je 300.
  2. Další skutečnosti potvrzené školou, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče (reprezentace školy). Počet získaných bodů je 3. 

Přijetí se řídí pořadím žáků podle celkového počtu získaných bodů. V případě rovnosti bodů rozhoduje o pořadí lepší průměrný prospěch za 1. pololetí posledního ročníku ze školy, je-li opět shodný, rozhoduje lepší průměrný prospěch za 2. pololetí předposledního ročníku, je-li opět shodný, rozhoduje vyšší dosažený počet bodů z bodu 2.

Kritéria přijímacího řízení stanovená pro všechna kola.  
 
Přihláška ke studiu pro obor Kuchař-číšník na 1. místě (formát pdf)  

Přihláška ke studiu pro obor Kuchař-číšník na 2. místě (formát pdf)  

Přihláška ke studiu pro obor Cukrář na 1. místě (formát pdf)  

Přihláška ke studiu pro obor Cukrář na 2. místě (formát pdf)  

Přihláška ke studiu pro obor Řezník-uzenář na 1. místě (formát pdf)  

Přihláška ke studiu pro obor Řezník-uzenář na 2. místě (formát pdf)  

Přihláška ke studiu pro obor Pekař na 1. místě (formát pdf)  

Přihláška ke studiu pro obor Pekař na 2. místě (formát pdf)  

Vzor vyplněné přihlášky pro studijní obory (formát pdf)  

 
UPOZORNĚNÍ: k přihlášce ke studiu je nutno přiložit formulář „Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti ke vzdělávání“, který uchazeči o studium najdou předvyplněný po rozkliknutí každého oboru (viz níže).
65-51-H/01 Kuchař-číšník  
29-54-H/01 Cukrář  
29-56-H/01 Řezník-uzenář  
29-53-H/01 Pekař  

 

Vyhlášení výsledků přijímacích zkoušek

Přijatý uchazeč již nebude muset čekat, až dostane písemné rozhodnutí o výsledku přijímacího řízení. Ředitel školy odesílá rozhodnutí pouze nepřijatým uchazečům, seznam přijatých uchazečů zveřejní (novela § 60 odst. 16, 17 a § 183 odst.  2 školského zákona).

Přitom platí, že ředitel školy ukončí hodnocení uchazečů do 3 pracovních dnů po termínu stanoveném pro přijímací zkoušky a oznámí výsledky přijímacího řízení. Rozhodnutí, kterým se vyhovuje žádosti o přijetí ke vzdělávání, se oznamují zveřejněním seznamu uchazečů pod přiděleným registračním číslem s výsledkem řízení u každého uchazeče. Seznam se zveřejňuje na veřejně přístupném místě ve škole a též způsobem umožňujícím dálkový přístup, a to alespoň na dobu 15 dnů, obsahuje datum zveřejnění a v případě středních škol též poučení o právních následcích neodevzdání zápisového lístku podle § 60a odst. 7 školského zákona.
Výsledky přijímacího řízení tedy budou neprodleně vyvěšeny na příslušném místě ve škole. Zde budou tzv. pod čarou zveřejněni i uchazeči, kteří nevyhověli přijímacím zkouškám. Odvolání proti rozhodnutí ředitele školy Podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) je možné se proti rozhodnutí ředitele školy do 3 pracovních dnů od jeho doručení odvolat, a to prostřednictvím ředitele SOŠ a SOU ke Krajskému úřadu Pardubického kraje.

Zápisový lístek

K potvrzení úmyslu uchazeče stát se žákem příslušného oboru vzdělání a formy vzdělávání na dané střední škole slouží ZÁPISOVÝ LÍSTEK. Uchazeč, který je žákem základní školy, obdrží zápisový lístek na této základní škole, a to nejpozději do 15. března, nebo do 30. listopadu v případě, že podává přihlášku do oborů vzdělání s talentovou zkouškou. Každý uchazeč o vzdělávání ve střední škole, který se účastní přijímacího řízení pro následující školní rok, obdrží jeden zápisový lístek.

Odevzdáním zápisového lístku řediteli školy, který rozhodl o přijetí uchazeče ke vzdělávání, uchazeč nebo zákonný zástupce nezletilého uchazeče potvrdí svůj úmysl vzdělávat se v dané střední škole. Zápisový lístek se odevzdává nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne, kdy bylo uchazeči doručeno rozhodnutí o přijetí.

Lhůta pro uplatnění zápisového lístku (nebo případně pro odvolání) běží ode dne, kdy ředitel školy zveřejní seznam přijatých uchazečů - výsledek přijímacího řízení.

Nepotvrdí-li uchazeč nebo zákonný zástupce nezletilého uchazeče odevzdáním zápisového lístku úmysl vzdělávat se ve střední škole, vzdává se tímto práva být přijat za žáka dané střední školy a na jeho místo lze přijmout jiného uchazeče.

Vzít zpět zápisový lístek novela školského zákona neumožňuje.
Výjimkou je případ, kdy jej žák bere zpátky pro uplatnění na druhé škole, kde bylo jeho odvolání úspěšné (novela § 60a odst. 7 školského zákona). Dokladem pro vydání zápisového lístku je rozhodnutí o přijetí na základě odvolání. Přitom není rozhodující, ve kterém kole přijímacího řízení byl na základě odvolání přijat.

Zápisové lístky ke vzdělávání ve střední škole /konzervatoři/ pro uchazeče o studium, kteří nejsou žáky základní školy vydává příslušný krajský.
 
Vydávání zápisových lístků na Krajském úřadu Pardubického kraje zajišťuje:
 
Hana Martanová - (hana.martanova@pardubickykraj.cz)  - tel. č. 466 026 217  
 
a to na adrese Krajský úřad Pardubického kraje, odbor školství, kultury a tělovýchovy,  Jiráskova ul. 20, Pardubice.
 
Žadatel má dvě možnosti, jak získat zápisový lístek:
  1. osobním převzetím – na výše uvedené adrese - v přízemí, v kanceláři č. D106,
  2. zasláním poštou – na základě elektronické žádosti zaslané na výše uvedenou e-mailovou adresu či písemné žádosti zaslané poštou na adresu: Krajský úřad Pardubického kraje, odbor školství, kultury a tělovýchovy, Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice bude žadateli zaslán zápisový lístek poštou do vlastních rukou. Formulář žádosti je umístěn rovněž na těchto stránkách, a to pod názvem Žádost o vydání zápisového lístku. 
 
Ztráta zápisového lístku – vydání náhradního
V případě, že uchazeč ztratí nebo zničí zápisový lístek, může požádat o vydání náhradního zápisového lístku. Žádost o jeho vydání je umístěna rovněž na těchto stránkách pod názvem Žádost o vydání náhradního zápisového lístku. Součástí této žádosti je i čestné prohlášení, které musí být podepsané uchazečem, popř. zákonným zástupcem uchazeče. Vyplněnou žádost předá uchazeč nebo jeho zákonný zástupce osobně v kanceláři č. D106 v Jiráskově ul. v Pardubicích, nebo zašle písemně na adresu Krajský úřad Pardubického kraje, odbor školství, kultury a tělovýchovy, Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice.
 
Případné dotazy adresujte výše uvedené pracovnici elektronicky, popř. telefonicky.

 

Přihlášky pro učební obory - prázdná (formát pdf)  

Formulář pro odvolání.    

 

VÝSLEDKY 1. KOLA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ

Obor Kuchař-číšník
Výsledková listina PZ obor Kuchař-číšník
Seznam přijatých uchazečů obor Kuchař-číšník

Obor Cukrář
Výsledková listina PZ obor Cukrář
Seznam přijatých uchazečů obor Cukrář

Obor Řezník -uzenář
Výsledková listina PZ obor Řezník -uzenář
Seznam přijatých uchazečů obor Řezník-uzenář

Pokud jste se rozhodli akceptovat rozhodnutí o přijetí a nastoupit ke vzdělávání ve zvoleném oboru, nezapoměňte odevzdat zápisový lístek včas.

 

Zřizovatelem školy je

Zřizovatelem školy je Pardubický kraj

Novinky ze školství

Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství
Jsme členy IES

IES - International Education Society London