29-54-H/01 Cukrář
Školní vzdělávací program | Cukrář |
Délka a forma studia | tříleté denní studium |
Zakončení studia | závěrečná zkouška |
Získané vzdělání | střední vzdělání s výučním listem |
Předchozí vzdělání | splněná povinná školní docházka |
Přijímací řízení | přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče |
Náklady na studium | školné se neplatí |
Lékařská prohlídka | ano |
Tento atraktivní učební obor je určen pro dívky, ale i chlapce, kteří mají vztah k pečení a vaření. Vhodný je i výtvarný talent (kreslení, modelování) spolu s fantazií a estetickým cítěním. Střídá se teoretická výuka s praktickou v týdenních cyklech. Převahu tvoří odborné předměty (cukrářská výroba, suroviny,...), vyučují se i všeobecně vzdělávací předměty (český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka a tělesná výchova).
Odborný výcvik je zajišťován ve školních provozovnách. Škola spolupracuje se Společenstvem cukrářů. Žáci mají možnost získat „Osvědčení Hospodářské komory ČR“. Nejlepší učni se zúčastňují různých mezinárodních soutěží jako např. Gastro Junior, Ukaž co umíš Velké Meziříčí. O výborných výsledcích svědčí i velký zájem zákazníků o výrobky, které prodává cukrárna v areálu školy.
Profil absolventa
- ovládá tyto pracovní činnosti:
- příjem surovin a jejich hodnocení z hlediska kvalitativního a kvantitativního a zajištění jejich správného uskladnění,
- přípravu surovin pro zpracování, přepočítání spotřeby podle receptur,
- ,přípravu cukrářského těsta, náplně a hmoty, ozdob z karamelu a modelovací hmoty, sladkých dezertů na tabule ke slavnostním příležitostem,
- ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků,
- ovládání a regulování funkcí jednotlivých strojů technologického zařízení cukrářské výroby, vykonávání běžné údržby a čištění strojů a zařízení, sanitace pracoviště,
- hodnocení jakostních znaků polotovarů a hotových výrobků a vedení technologických záznamů,
- je schopen samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků, případně nové výrobky včetně celé výrobní dokumentace,
- umí připravovat všechny druhy zmrzlin a má základní poznatky o jednotlivých druzích restauračních moučníků a dokáže je rámcově připravit.
Absolventi najdou uplatnění jak ve specializovaných cukrářských výrobních provozovnách, cukrárnách, pekárnách, tak i na pracovištích hotelového typu nebo se mohou ucházet o přijetí do studijního oboru středních odborných učilišť pro absolventy tříletých učebních oborů navazujícího na předcházející přípravu.
Učební plán
1.ročník | 2. ročník | 3. ročník | Celkem | |
Český jazyk a literatura | 2 | 1 | 2 | 5 |
Cizí jazyk (AJ nebo NJ) | 2 | 2 | 2 | 6 |
Občanská nauka | 1 | 1 | 1 | 3 |
Chemie | 1 | 1 | - | 2 |
Ekologie | 1 | - | - | 1 |
Fyzika | 1 | - | - | 1 |
Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
Tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
Informační a komunikační technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomika | - | 1,5 | 1,5 | 3 |
Technologie | 4 | 2,5 | 4 | 10,5 |
Suroviny | 2 | 2 | 2 | 6 |
Odborné kreslení | 1 | - | - | 1 |
Stroje a zařízení | - | 1,5 | - | 1,5 |
Odborný výcvik | 15 | 17,5 | 17,5 | 50 |
Celkem | 33 | 33 | 33 | 99 |