65-51-H/01 Kuchař - číšník
Školní vzdělávací program | Kuchař - číšník |
Délka a forma studia | tříleté denní studium |
Zakončení studia | závěrečná zkouška |
Získané vzdělání | střední vzdělání s výučním listem |
Předchozí vzdělání | splněná povinná školní docházka |
Přijímací řízení | přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče |
Náklady na studium | školné se neplatí |
Lékařská prohlídka | ano |
Příprava v tomto učebním oboru zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které se organizuje formou odborného výcviku. Cílem vzdělávacího programu je poskytnout základní poznatky z celé oblasti společného stravování s převažující orientací na pohostinství. Těžiště je v osvojování odpovídajících profesních dovedností a návyků.Tříletý učební obor je koncipován homogenně jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy v pohostinství se všeobecným přehledem po celé oblasti společného stravování a se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru. Žák má možnost absolvovat základní barmanský kurz, získat praktické zkušenosti při pořádání slavnostních banketů, rautů a státních recepcí. Ti nejlepší se účastní soutěží jako např. Gastro Junior, barmanské soutěže atd.. Škola spolupracuje s kuchařskou asociací a asociací barmanů a číšníků.
Profil absolventa
-
má osvojenou techniku posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování,
-
má znalost používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacíchprovozech, odstraňování běžných poruch,
-
ovládá přípravu pracoviště na provoz, úkony související s podáváním jídel a nápojů,
-
ovládá techniku opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb,
-
ovládá přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů dle platných receptur,
-
umí esteticky upravovat pokrmy a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům,
-
ovládá přípravu jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků,
-
má osvojeny základy správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování,
-
zvládá sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků dle gastronomických pravidel a dietetických zásad, sestavit menu pro různé příležitosti,
-
má základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny,
-
chápe podstatu tržního hospodářství a má základy obchodních a podnikatelských činností,
-
má základní dovednosti v používání počítače,
-
umí spolupracovat při provádění fyzické i účetní inventury.
Absolventi se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. Osvojení základů podnikání umožní absolventům po delším zapracování stát se soukromým podnikatelem ve stravovacích službách nebo se mohou ucházet o přijetí do studijního oboru pro absolventy tříletých učebních oborů navazujících na předchozí přípravu, které je ukončeno maturitní zkouškou.
Učební plán
|
1.ročník |
2. ročník |
3. ročník |
Celkem |
Český jazyk a literatura |
2 |
1 |
2 |
5 |
I. cizí jazyk (Anglický jazyk, Německý jazyk) |
2 |
2 |
2 |
6 |
II. cizí jazyk (Anglický jazyk, Německý jazyk) |
2 |
1 |
1 |
4 |
Občanská nauka |
1 |
1 |
1 |
3 |
Chemie |
1 |
- |
- |
1 |
Ekologie |
1 |
- |
- |
1 |
Fyzika |
1 |
- |
- |
1 |
Matematika |
1 |
1 |
1 |
3 |
Tělesná výchova |
1 |
1 |
1 |
3 |
Informační a komunikační technologie |
1 |
1 |
1 |
3 |
Společenská výchova |
1 |
- |
- |
1 |
Ekonomika |
- |
1 |
2 |
3 |
Potraviny a výživa |
1 |
1,5 |
1 |
3,5 |
Stolničení |
1 |
2 |
1 |
4 |
Technologie |
2 |
2 |
1,5 |
5,5 |
Komunikace ve službách |
- |
1 |
- |
1 |
Základy barmanství a sommelierství |
- |
- |
1 |
1 |
Odborný výcvik |
15 |
17,5 |
17,5 |
50 |
Celkem |
33 |
33 |
33 |
99 |