65-51-H/01 Kuchař - číšník

Školní vzdělávací program Kuchař - číšník
Délka a forma studia tříleté denní studium
Zakončení studia závěrečná zkouška
Získané vzdělání střední vzdělání s výučním listem
Předchozí vzdělání splněná povinná školní docházka
Přijímací řízení přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče
Náklady na studium školné se neplatí
Lékařská prohlídka ano

Příprava v tomto učebním oboru zahrnuje teoretické a praktické vyučování, které se organizuje formou odborného výcviku. Cílem vzdělávacího programu je poskytnout základní poznatky z celé oblasti společného stravování s převažující orientací na pohostinství. Těžiště je v osvojování odpovídajících profesních dovedností a návyků.Tříletý učební obor je koncipován homogenně jako samostatný obor profesní přípravy pro úsek technologie přípravy jídel a obsluhy v pohostinství se všeobecným přehledem po celé oblasti společného stravování a se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru. Žák má možnost absolvovat základní barmanský kurz, získat praktické zkušenosti při pořádání slavnostních banketů, rautů a státních recepcí. Ti nejlepší se účastní soutěží jako např. Gastro Junior, barmanské soutěže atd.. Škola spolupracuje s kuchařskou asociací a asociací barmanů a číšníků.

Profil absolventa

  • má osvojenou techniku posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování,

  • má znalost používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacíchprovozech, odstraňování běžných poruch,

  • ovládá přípravu pracoviště na provoz, úkony související s podáváním jídel a nápojů,

  • ovládá techniku opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb,

  • ovládá přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů dle platných receptur,

  • umí esteticky upravovat pokrmy a nápoje k podávání a ovládá různé způsoby uchování hotových jídel a nápojů se zřetelem k platným hygienickým předpisům,

  • ovládá přípravu jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků,

  • má osvojeny základy správné výživy všech věkových skupin a základy dietního stravování,

  • zvládá sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků dle gastronomických pravidel a dietetických zásad, sestavit menu pro různé příležitosti,

  • má základní znalost sestavování kalkulací a stanovení ceny,

  • chápe podstatu tržního hospodářství a má základy obchodních a podnikatelských činností,

  • má základní dovednosti v používání počítače,

  • umí spolupracovat při provádění fyzické i účetní inventury.

Absolventi se po nezbytném zapracování uplatní ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. Osvojení základů podnikání umožní absolventům po delším zapracování stát se soukromým podnikatelem ve stravovacích službách nebo se mohou ucházet o přijetí do studijního oboru pro absolventy tříletých učebních oborů navazujících na předchozí přípravu, které je ukončeno maturitní zkouškou.

 Učební plán

 

1.ročník

2. ročník

3. ročník

Celkem

Český jazyk a literatura

2

1

2

5

I. cizí jazyk (Anglický jazyk, Německý jazyk)

2

2

2

6

II. cizí jazyk (Anglický jazyk, Německý jazyk)

2

1

1

4

Občanská nauka

1

1

1

3

Chemie

1

-

-

1

Ekologie

1

-

-

1

Fyzika

1

-

-

1

Matematika

1

1

1

3

Tělesná výchova

1

1

1

3

Informační a komunikační technologie

1

1

1

3

Společenská výchova

1

-

-

1

Ekonomika

-

1

2

3

Potraviny a výživa

1

1,5

1

3,5

Stolničení

1

2

1

4

Technologie

2

2

1,5

5,5

Komunikace ve službách

-

1

-

1

Základy barmanství a sommelierství

-

-

1

1

Odborný výcvik

15

17,5

17,5

50

Celkem

33

33

33

99

 

 

Zřizovatelem školy je

Zřizovatelem školy je Pardubický kraj

Novinky ze školství

Školský portál Pardubického kraje - každý den nové informace ze školství
Jsme členy IES

IES - International Education Society London