29-56-H/01 Řezník - uzenář
| Školní vzdělávací program | Řezník - uzenář |
| Délka a forma studia | tříleté denní studium |
| Zakončení studia | závěrečná zkouška |
| Získané vzdělání | střední vzdělání s výučním listem |
| Předchozí vzdělání | splněná povinná školní docházka |
| Přijímací řízení | přijímací zkoušky se nekonají, o přijetí rozhoduje hodnocení na vysvědčeních z předchozího vzdělávání a další skutečnosti, které osvědčují vhodné schopnosti, vědomosti a zájmy uchazeče |
| Náklady na studium | školné se neplatí |
| Lékařská prohlídka | ano |
Střídá se teoretická výuka s praktickou v týdenních cyklech. Převahu tvoří odborné předměty (zpracování masa, biologie a anatomie, zbožíznalství,...), vyučují se i všeobecně vzdělávací předměty (český jazyk, cizí jazyk, občanská nauka a tělesná výchova). Kromě teoretických znalostí o porážce, dělení masa a výrobě masných výrobků získají učni znalosti také o anatomii zvířat, chemických procesech spojených se zpracováním masa a základní dovednosti spojené s prodejem . Součástí výuky jsou i odborné exkurze, pravidelné návštěvy výstav a veletrhů. Nejlepší učni se účastní soutěží Valašský řezník a Řeznická sekyra.
Praktické dovednosti získávají učni v moderně vybavených dílnách v místním Masokombinátu Polička a.s. nebo ve školní prodejně a výrobně vařených masných výrobků. Škola také úzce spolupracuje se soukromými zpracovateli masa.
Profil absolventa
- má návyky, dovednosti a znalosti k provádění jateční výroby, k provádění bourárenských činností, masné výroby a úpravy mas i masných výrobků, zvládne domácí zabíjačku
- je schopen samostatně obsluhovat v prodejně, umí provést přípravu masa, masných výrobků a uzenářských specialit pro prodej
- zvládá základní problematiku obchodu, je seznámen se základními operacemi probíhajícími v obchodním zařízení
- má základní ekonomické a právní znalosti nutné k podnikatelské činnosti, je schopen provést základní účetní operace, umí psát na psacím stroji a ovládá základy obsluhy počítače
- zná základní hygienické normy, ovládá zásady manipulace s potravinářskými komoditami, zná základy jejich skladování a ošetřování
- zvládne základní laboratorní techniky používané v hodnocení masa a masných výrobků
Po absolvování učebního oboru pracují absolventi buď ve velkých výrobních celcích (masokombináty) nebo v soukromých firmách. V poslední době se naši absolventi dobře uplatňují také v obchodních řetězcích.
Učební plán
| 1.ročník | 2. ročník | 3. ročník | Celkem | |
| Český jazyk a literatura | 2 | 1 | 2 | 5 |
| Cizí jazyk (AJ nebo NJ) | 2 | 2 | 2 | 6 |
| Občanská nauka | 1 | 1 | 1 | 3 |
| Chemie | 1 | 1 | - | 2 |
| Ekologie | 1 | - | - | 1 |
| Fyzika | 1 | - | - | 1 |
| Matematika | 1 | 1 | 1 | 3 |
| Tělesná výchova | 1 | 1 | 1 | 3 |
| Informační a komunikační technologie | 1 | 1 | 1 | 3 |
| Ekonomika | - | 1,5 | 1,5 | 3 |
| Výživa | 1,5 | - | - | 1,5 |
| Aplikovaná biologie | 1,5 | 1 | 1,5 | 4 |
| Technologie | 4 | 4 | 3,5 | 11,5 |
| Obchodní provoz | - | 1 | - | 1 |
| Psychologie prodeje | - | - | 1 | 1 |
| Odborný výcvik | 15 | 17,5 | 17,5 | 50 |
| Celkem | 33 | 33 | 33 | 99 |